De belangrijkste cryptomunt ter wereld, de bitcoin, krijgt op een aantal punten veel kritiek. Onder meer vanwege de hoge transactiekosten en de trage verwerkingssnelheid van het bitcoinnetwerk. Die maken het lastig om de bitcoin te zien als een potentieel betaalmiddel voor de massa.
Het afgelopen jaar afgesplitste broertje, bitcoin cash, wordt regelmatig genoemd als alternatief voor de bitcoin dat minder problemen heeft met de trage verwerking van transacties. Maar Magnus Kempe, een Zweedse expert op het gebied van de zogenoemde blockchaintechnologie, heeft grote twijfels over bitcoin cash.
Zoals Business Insider’s Becky Peterson uitlegt in dit artikel zijn de transactiekosten van de bitcoin uit de pan gerezen door de toenemende populariteit van deze cryptomunt. Een kopje koffie betalen met bitcoin heeft geen zin, als omgerekend 30 euro per transactie kwijt bent aan verwerkingskosten.
Velen twijfelen er daarom aan of de bitcoin in zijn huidige opzet bruikbaar is als digitale munt voor dagelijkse transacties. “Extreem hoge transactiekosten brengen de bitcoin in een lastig parket”, zegt ook Magnus Kempe.
Beperking transactiesnelheid van de bitcoin
Kempe stond aan de wieg van twee grote blockchainprojecten, de technologie waarmee je via een digitaal logboek op zeer veilige wijze ruiltransacties kunt doen. Eén van de projecten betrof een systeem voor kadastrale percelen.
De grote makke van de bitcoin is volgens Kempe dat transacties in blokken van maximaal 1 Mb worden verwerkt. Die technische opzet stamt van de mysterieuze bedenker van de bitcoin, Satoshi Nakamoto. Die wilde garanderen dat de bitcoin een wereldwijd decentraal netwerk zou zijn, dat niet gedomineerd kon worden door een beperkt aantal spelers met supercomputers.
”Doordat de capaciteit van het bitcoinnetwerk technisch is beperkt, zijn de transactiekosten onderhevig aan de wetten van vraag en aanbod", aldus Kempe.
Het idee om alternatieve cryptomunten te bouwen bovenop het bitcoinnetwerk, is volgens Kempe niet ideaal. Hiermee creëer je volgens de Zweedse expert een spanning tussen hogere snelheid en lagere kosten van transacties aan de ene kant, met als negatieve keerzijde een verminderde veiligheid.
Al weet je maar nooit: "Velen zijn bezig met experimenten op dit gebied. Dus ik wil niet beweren dat het volstrekt onmogelijk is voor de bitcoin om een transactienetwerk te worden."
Bitcoin cash biedt geen soelaas
Maar wat is in dit opzicht de meerwaarde van bitcoin cash? Deze afsplitsing van de bitcoin werd afgelopen jaar opgezet om een snellere verwerking van transacties mogelijk te maken. Dit gebeurde onder meer door blokken van 8 Mb te creëren voor de verwerking van transacties.
Maar ook bitcoin cash kent nog veel beperkingen, volgens Kempe. "Natuurlijk kun je meer transacties bundelen in blokken van 8 Mb, maar in de praktijk is het verschil [met de bitcoin, red] niet groot. Als bitcoin cash populair wordt, is ook deze cryptomunt te duur. Doordat de transactieblokken groter zijn, zijn de miners [die het netwerk onderhouden, red.] meer tijd kwijt."
Technisch gezien kost het volgens Kempe nog steeds relatief veel tijd om transacties te verwerken met bitcoin cash. “Mondiaal blijft dat een groot probleem voor veel ontwikkelaars".
Digitaal goud
Vooralsnog is de bitcoin populairder dan bitcoin cash. Vrijdag had de bitcoin een totale marktwaarde van 279 miljard euro, tegen 43 miljard euro voor bitcoin cash. Daarmee was laatstgenoemde de vierde cryptomunt achter de bitcoin, ripple en ethereum.
Kempe: “Het feit dat transacties op het bitcoinnetwerk veilig kunnen worden vastgelegd en dat meer mensen op gelijke voet kunnen meedoen als 'miner' van bitcoin, zorgt ervoor dat de bitcoin vooralsnog populairder is dan bitcoin cash."
Kempe schat echter dat 99 procent van de uiteindelijke toepassingen van de blockchaintechnologie ongeschikt is voor openbare netwerken zoals bitcoin en bitcoin cash.
Data voor patiëntenzorg en logistieke ketens voor voedsel zijn bijvoorbeeld ongeschikt voor digitale logboeken met hoge transactiekosten, zoals het geval is bij de bitcoin. Kempe: "Als je op zo'n netwerk verschillende stappen wilt vastleggen, maar telkens een tientje kwijt bent per verificatie, gaat dat niet werken."
Het idee van de bitcoin als middel voor waarde-opslag, een soort digitaal goud, spreekt Kempe meer aan. Het aantal transacties is in het geval van goud een stuk beperkter en het kost veel geld om goud veilig te vervoeren.
”Eerst vonden mensen het wel mooi dat de bitcoin werd vergeleken met goud. Maar de laatste tijd zijn velen teleurgesteld dat de bitcoin daardoor veel saaier wordt dan ze hadden gedacht."
Maar is de koersstijging van de bitcoin in 2017 nu wel of geen zeepbel? Kempe:"Als je de bitcoin ziet als digitaal goud, kan de cryptomunt nog tien keer zo veel waard worden. Maar de bitcoin kan ook nog 99 procent van z'n waarde verliezen. Hecht je aan een goede nachtrust, is dat geen fijn vooruitzicht."